Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

         Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΒΑΡΡΟΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Αγαπητοί μελισσοκόμοι, μέσα στο πνεύμα της βιολογικής θεραπείας των μελισσών, αλλά και της συνεχιζόμενης έρευνας, θα σας γράψω την τελευταία μου μέθοδο για την απαλλαγή των μελισσών από την βαρρόα:
2) κιλά ξύδι <<ντόπιο>> χωρίς συντηρητικά.                                                                                             100) γραμμάρια σκόρδα βιολογικά λιωμένα. ( ή σκόνη σκόρδου.)
Περνάμε όλη την ποσότητα των σκόρδων ή της σκόνης από το μίξερ μαζί με λίγο ξύδι. Στην συνέχεια μέσα σε αυτό το μίγμα ρίχνουμε όλη την ποσότητα του ξυδιού, αλλά όσο πέφτει το ανακατεύουμε καλά.
Μετά βάζουμε το φάρμακο σε ένα μπιτόνι και για 2 μέρες το κτυπάμε αρκετές φορές, ώστε να περάσουν οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα σκόρδα στο ξύδι.
Τέλος περνάμε το ξυδόσκορδο από το σουρωτήρι, αφού πρώτα το ξανακτυπήσουμε καλά.
Προσοχή στις παρακάτω λεπτομέρειες:
Α) Ψεκάζουμε τις μέλισσες, ανάμεσα στα πλαίσια από πάνω προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο δεν πάει το φάρμακο μέσα στα κελιά κι έτσι δεν σκοτώνουμε τον γόνο.
Β) Ποτέ δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα, γιατί θα σκοτώσουμε τον γόνο αλλά και μέλισσες!
Γ) Η ποσότητα που θα βάζουμε σε κάθε πλαίσιο πρέπει να είναι ανάλογα με τον πληθυσμό που θα έχει το πλαίσιο.
Δ) Όταν κάνουμε θεραπεία η θερμοκρασία να είναι από 15 έως 27 βαθμοί.
Ε) Κανένας μελισσοκόμος που δεν έχει κάνει αυτήν την θεραπεία, να μην ψεκάσει ταυτόχρονα όλα του τα μελίσσια! Θα ξεκινήσει με ένα μελίσσι και με μικρή ποσότητα ραντίσματος έως ότου καταλάβει και βρει εκείνο το σημείο που θα εξολοθρεύει τα βαρρόα, χωρίς να κάνει ζημιά ούτε στον γόνο ούτε στις μέλισσες.
Όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου δύσκολη, αλλά στην αρχή χρειάζεται προσοχή.
Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου έχουν τα παρακάτω θετικά:
Πρώτον σκοτώνονται τα βαρρόα κι έτσι δεν ξαναπατούν πάνω.
Δεύτερον είναι μια φυσική (βιολογική) θεραπεία.
Τρίτον το χωριάτικο ξύδι μαζί με το σκόρδο κάνουν δουλειά και για την νοζεμίαση.
Προτροπή: Την παραπάνω θεραπεία μπορείτε να την κάνετε όλες τις άλλες  εποχές, αλλά ποτέ τον χειμώνα!
                                Γιάννης Κωνσταντάκης


2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συνάδελφε δεν κάνω λάθος, το ξύδι σε συνδυασμό με το σκόρδο σκοτώνουν τα βαρρόα. Όσο αφορά την ποσότητα από μόνος πρέπει να βρεις την ποσότητα που θα ρίξεις για να μην γίνει ζημιά στα μελίσσια, αλλά μόνο στα βαρρόα, Για αυτό επισημαίνω πως ξεκινάμε να κάνουμε θεραπεία σε ένα μελίσσι ώστε να αποκτήσει ο μελισσοκόμος την εμπειρία για την ποσότητα που χρειάζεται… Όμως δόξα τον Θεό βρήκα καλλίτερο τρόπο και εύκολο για την εξόντωση των βαρρόα με σκέτη σκόνη από σκόρδο. Μπες στην Μελισσοκομία Ορεινής Νάξου και διάβασε το κείμενό μου.
    Γιάννης Κωνσταντάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή