Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΟ  ΠΕΙΡΑΜΑ:  ΜΕ ΣΚΟΝΗ ΣΚΟΡΔΟΥ, ΣΚΟΝΗ ΘΥΜΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΑΛΕΣΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο προηγούμενο κείμενο μου, σας έκανα γνωστό τον τρόπο που σκοτώνω τα βαρρόα με σκέτη σκόνη σκόρδου, σκονίζοντας τα μελίσσια μου με τρόμπα (θειωτήρα.) Δόξα τον θεό τα σκουπίζει στην κυριολεξία πάνω από τις μέλισσες!                    Τα βαρρόα όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μελισσιών μας και μετά όμως έρχεται η νοζεμίαση που καθόλου δεν αστειεύεται!  Σκέφτηκα λοιπόν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την νοζεμίαση και την βαρρόα μαζί, δηλαδή <<με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια>>, τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος μου, που πρέπει να γίνει και δικός σας στόχος. Δεύτερος στόχος μου, η θεραπεία να γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να τρώμε χρόνο και δίχως να ενοχλούμε τα μελίσσια μας. Το δεύτερο επετεύχθη και το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως ας γίνω συγκεκριμένος για το τι έκανα έως τώρα.                         Α) Έλιωσα μια ποσότητα θυμόλης με ένα βότσαλο και την έκανα σαν πούδρα.                       Β) Έβαλα μία ποσότητα σκόνης σκόρδου μέσα στην θυμόλη.                                                       Γ) Πέρασα από τον μύλο κρυσταλλική ζάχαρη και τέλος τα ανακάτεψα καλά όλα μαζί.   Τέλος έβαλα το μίγμα στην τρόμπα (θειωτήρα) και σκόνισα ένα μελίσσι από την είσοδο και από το ένα παραθυράκι.  Αποτέλεσμα: Τα ελάχιστα βαρρόα που ήταν στην κυψέλη έπεσαν νεκρά! Και γράφω τα ελάχιστα επειδή δεν έχω βαρρόα στα μελίσσια μου. Μετά από αυστηρή επιθεώρηση που είχα κάνει, το μοναδικό μελίσσι  που βρήκα ένα βαρρόα ήταν αυτό που έκανα το πείραμα.                                                                                                                   Εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Γιατί έβαλα τριμμένη ζάχαρη αφού ο ίδιος γράφω σε προηγούμενο μου άρθρο ότι όταν βάζουμε άχνη ζάχαρη στην σκόνη σκόρδου, προστατεύουμε τα βαρρόα από βέβαιο θάνατο;  Έβαλα λοιπόν την άχνη ζάχαρη για δύο σοβαρούς λόγους: Πρώτον διότι  το τρίμμα θυμόλης  που χρησιμοποίησα, αν θα μπει μόνο με σκόνη σκόρδου θα σκοτώσει και πολλές μέλισσες!  Το έκανα έτσι  για να σπάσω την υπερβολική καυστικότητα σκόρδου και θυμόλης.                                                                            Ο δεύτερος σοβαρός λόγος είναι ότι τα μελίσσια μας πρέπει να φάνε από αυτό το μίγμα για να καθαριστούν από την νοζεμίαση!     Βέβαια εγώ πιστεύω πως με το σκόνισμα της τρόμπας, το σκόρδο και η θυμόλη πάνε παντού κι έτσι δουλεύουν ενάντια στα βαρρόα και στην νοζεμίαση , όμως όταν τα τρώνε ένεκεν της ζάχαρης,  τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα…       Όπως παρατηρήσατε δεν γράφω δοσολογίες διότι πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις αναλογίες μεταξύ ζάχαρης, σκόρδου και θυμόλης και να πετυχαίνουμε τα παρακάτω:         Α) Να σκοτώνουμε τα βαρρόα . (αυτό έγινε) και να είμαστε σίγουροι πως δεν παθαίνουν καμία ζημιά τα μελίσσια μας.                                                                                                                Β) Παράλληλα να καθαρίζονται οι μέλισσες από την προσβολή της νοζεμίασης.                   Βέβαια για την νοζεμίαση υπάρχουν θεραπείες  αλλά είναι χρονοβόρες και έχουν και οικονομική επιβάρυνση… Τέλος καλώ όλους τους μελισσοκόμους και καθηγητές μελισσοκομίας να φέρουν άποψη για την ολοκλήρωση της διπλής θεραπείας. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη ενάντια στις αρρώστιες, αλλά να βρούμε και τρόπους ώστε η μελισσοκομία να είναι συμφέρουσα και άρα βιώσιμη.
          ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ  ΟΡΕΙΝΗΣ  ΝΑΞΟΥ

          Γιάννης   Κωνσταντάκης . Για άμεση επαφή: 6979876422 

7 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω και εγώ την εμπειρία μου μήπως και τη βρει κάποιος χρήσιμη.

    Έκανα χτες 08/12/2015 εν μέσω παρατεταμένης χειμερινής καλοκαιρίας, με θερμοκρασία περίπου 13 βαθμούς και λιακάδα, 12:00 το μεσημέρι, με τα μελίσσια να πεινάνε και να έχουν ελάχιστο γόνο, μία εφαρμογή:

    Είχα ζάχαρη άχνη αναμιγμένη με σκόρδο που μου είχε περισσέψει από το καλοκαίρι, νομίζω ότι ήταν 5 προς ένα το σκόρδο (σκόνη). χρησιμοποίησα 850gr μίγματος για 32 μελίσσια και περίσσεψε λίγο. Μέσα σε αυτό έριξα 10gr θυμόλη (1,16%) το ανακάτεψα λίγο και το ξαναέτριψα όλο μαζί δύο φορές ώστε να ομογενοποιηθεί και να είναι το δυνατόν λεπτότερο. Σκόνισα από πάνω με 3gr ανά πλαίσιο ή περίπου 22gr ανά 7άρι μελίσσι (με τη βούρτσα πέφτει στις σχισμές των πλαισίων ότι κάθετε πάνω σε αυτά).

    Παρατήρησα μεγάλη αναστάτωση στα περισσότερα μελίσσια, δηλαδή βγήκαν έξω οι μέλισσες και μαύρισαν το μπροστά τμήμα της κυψέλης, ενώ αρκετές στέκονταν και στη πλάτη μου, ένα πράγμα που θύμιζε λεηλασία.
    Σε δύο μελίσσια μόνο μετά από μία ώρα είχε από μία χούφτα ψόφιες μέλισσες μπροστά από την είσοδο.
    Ξαναπήγα σήμερα το πρωί (επόμενη μέρα), και τα είδα μια χαρά (χωρίς να ανοίξω), και ψόφιες μέλισσες δεν είδα επιπλέον παρά ότι είχα δει από την πρώτη στιγμή.

    Νομίζω ότι παρ’ όλα αυτά πήγε καλά, και όσο για την αποτελεσματικότητα πιστεύω ότι θα είναι καλή. Είδομεν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ συνάδελφε,χαιρετίζω την πρωτοβουλία που πήρες να πειραματιστείς, πάνω σε ένα τρόπο θεραπείας που έχει να κάνει με δύο ασθένειες, την βαρρόα και την νοζεμίαση, τους δύο καρκίνους της μελισσοκομίας!
      Όσο αφορά τον τρόπο που έβαλες το μίγμα στα μελίσσια σου, δεν συμβάλει για μια αποτελεσματική θεραπεία διότι η σκόνη δεν πάει παντού, ενώ με την τρόμπα πάει σε όλη την κυψέλη και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο καλό. Δεύτερον τελειώνεις σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης τα 10 γραμμάρια θυμόλη που έβαλες είναι πολλά, για αυτό βρήκες νεκρές μέλισσες.
      Αν δεις την παρούσα ιστοσελίδα, έχω αναρτήσει μία θεραπεία για βαρρόα και νοζεμίαση και βάζω: Μισό γραμμάριο σκόνη θυμόλης σε 1 κιλό σκόνης σκόρδου και κάνω θεραπεία στα μελίσσια μου για τις προαναφερόμενες ασθένειες, με την τρόμπα. Όσο αφορά την τριμμένη ζάχαρη που ο ίδιος αναφέρω ότι πρέπει να την βάζουμε και αυτήν μόνο για ένα λόγο να τρώνε το μίγμα οι μέλισσες κι έτσι να καθαρίζεται το πεπτικό τους σύστημα από την νοζεμίαση,
      δεν το ξέχασα αλλά χρειάζεται χρόνο για να βρούμε τις σωστές αναλογίες. Πάνω σε αυτό, σου προτείνω να συνεχίσεις αλλά με λιγότερη ποσότητα θυμόλης.

      Διαγραφή
  2. Γιάννη σε ευχαριστώ.
    Δεν είχα διαβάσει το άρθρο σου όταν έκανα την εφαρμογή.
    Χρησιμοποιούσα ζάχαρη άχνη με σκόρδο μόνο σκονίζοντας από πάνω για καλοκαιρινή χρήση μόνο μέχρι τώρα για ένα μικρό ξαλάφρωμα.
    Έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο από τη Μελισσοκομική επιθεώρηση (ΙΑΝ – ΦΕΒ 2015, σελ.45) που μιλάει για ζάχαρη άχνη με θυμόλη μόνο και προτείνει 3 – 5 %. Αναφέρεται αυτό το άρθρο, όχι ολόκληρο στο http://melissocomiko.blogspot.gr/2015/09/blog-post_6.html. Δεδομένου ότι το πείραμα το έχει κάνει το ΑΠΘ το θεώρησα αξιόπιστο, αλλά είπα να το δοκιμάσω και με σκόρδο μαζί από μόνος μου. Έτσι διάλεξα 1,2% περίπου θυμόλη για παν ενδεχόμενο. Όπως αποδείχτηκε και οι δύο ουσίες μαζί είναι διαφορετικά (σκόρδο + θυμόλη), και ευτυχώς που δεν τόλμησα 3 – 5 % + σκόρδο.
    Διαφωνώ λίγο μαζί σου για τη ζάχαρη άχνη στο εξής: Ο ρόλος της είναι όχι να σκοτώσει τη βαρρόα αλλά να την κάνει να μην μπορεί να σταθεί πάνω στη μέλισσα και να πέσει κάτω, και μέσα από τη σίτα της βάσης να φύγει έξω από το μελίσσι. Έτσι χρησιμοποιείται και από μόνη της με κάποια πολύ μικρή αποτελεσματικότητα. Τώρα λόγω της ισχύος του μίγματος σκόρδο + θυμόλη, πιστεύω πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπο να αραιώνονται λίγο με άχνη. Μακάρι να μας βοηθούσε το ΑΠΘ με πειράματα γιατί θα πάρει καιρό από μεμονωμένους μελισσοκόμους να καταλήξουμε σε ωφέλιμη δοσολογία εμπειρικά μόνο.
    Όσο για τη τρόμπα συμφωνώ πρέπει να είναι η καλύτερη λύση και θα το δοκιμάσω ξανά το καλοκαίρι πλέον. Μακάρι μέχρι τότε να έχουμε περισσότερα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ζάχαρη άχνη ή η τριμμένη ζάχαρη, όταν μπαίνει όπως το βάζαμε τόσα χρόνια μαζί με μικρή ποσότητα σκόρδου, τα βαρρόα πέφτουν κάτω ζωντανά, ενώ αν τα σκονίσεις με σκέτη σκόνη σκόρδου, στα 10 βαρρόα τα 9 είναι νεκρά! Επομένως το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ζάχαρη προστατεύει τα βαρρόα από βέβαιο θάνατο. Για αυτό σου γράφω στο προηγούμενο σχόλιο μου ότι αν μαζί με την σκόνη σκόρδου και την σκόνη θυμόλης προσθέτουμε τριμμένη ζάχαρη πρέπει να το κάνουμε για να τρώνε το μίγμα οι μέλισσες, διότι δεν έχουμε την ανάγκη ζάχαρης αφού η σκόνη σκόρδου σκοτώνει τα βαρρόα και μαζί με την λίγη θυμόλη τα σκοτώνει διπλά!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Καλή χρονιά σε σένα και σε όλους τους μελισσοκόμους.

      Διαγραφή