Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΒΑΡΡΟΑ  ΝΟΖΕΜΙΑΣΗΣ
Αγαπητοί μελισσοκόμοι, σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα γράψει ότι κάνω πείραμα για την αντιμετώπιση των βαρρόα και της νοζεμίασης με μία θεραπεία. Αυτό είναι το ένα.         Ο δεύτερος στόχος μου είναι, αυτή η διπλή θεραπευτική αγωγή να γίνεται με γρήγορο και εύκολο τρόπο ώστε η μελισσοκομία  να γίνεται βιώσιμη.                                                                                Με βάση λοιπόν αυτούς τους στόχους κατέληξα στην παρακάτω θεραπεία, που αφορά Βαρρόα- Νοζεμίαση:  Με ένα κιλό σκόνη από σκόρδο, (το πολύ ψιλοκομμένο)  Σε αυτήν την σκορδόσκονη βάζουμε μισό γραμμάριο τριμμένης θυμόλης. (δηλαδή μία θήκη ασπιρίνης)                      Τα ανακάτεψα και έβαλα αυτό το μίγμα στην τρόμπα (θειωτήρα) και σκόνισα τα μελίσσια μου, από τις πόρτες των κυψελών. Αυτή η θεραπεία έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα και αποτελέσματα:                                                                                                                                        Α) Όλα τα βαρρόα που πέφτουν είναι νεκρά.                                                                                   Β) Η σκόνη σκόρδου και η σκόνη θυμόλης συμβάλουν κατά πολύ στην καταπολέμηση της νοζεμίασης.                                                                                                                                               Γ) Γίνεται απολύμανση, διότι σε αυτό το μίγμα υπάρχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και επειδή με το τρομπάρισμα γίνεται σαν ομίχλη και πάει σε όλες τις μέλισσες και σε όλη την κυψέλη.                                                                                                                                                                Δ) Όλη αυτή η εργασία γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.                                                                                           Ε) Δεν ενοχλούμε τα μελίσσια μας, αφού δεν χρειάζεται να τα ανοίγουμε. Κι όπως όλοι μας ξέρουμε τα πολλά ανοίγματα στην κυψέλη, στρέφουν το μελίσσι πίσω.                                        Ζ) Μπορούμε να τα σκονίζουμε και σε χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα με καλύτερα αποτελέσματα, επειδή όλες οι μέλισσες είναι μέσα. Βέβαια δεν θα πάμε να τα σκονίσουμε στο πολύ κρύο που έχουν φτιάξει μελισσόσφαιρα.
Όσο αφορά την ποσότητα που χρειάζεται, σταματάμε όταν η σκόνη βγαίνει από τα παραθυράκια της κυψέλης. Προηγείται να γνωρίζουμε μήπως οι μέλισσες έχουν κλείσει τα παραθυράκια με πρόπολη!   Σε αυτήν την περίπτωση, η σκόνη εμφανίζεται να βγαίνει από την είσοδο.                                                                                                                                               Τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα αν η θεραπεία γίνεται αργά το απόγευμα ή μέρες που οι μέλισσες βρίσκονται όλες στις κυψέλες τους.                                                                          Είμαι στην διάθεση σας, προκειμένου να μην κάνετε κάποιο λάθος εις βάρος σας.
   Γιάννης Κωνσταντάκης


3 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλα Γιάννη.χριστουγεννιατικα να ψαχνω θεραπεια για βαρρόα?πολύ καλύ καλο το πείραμα σου με το σκόρδο.κανένα πανεπιστήμιο άραγε δεν θα μπορούσε να το ποιστοποιήσει?ποιά ειναι η γνώμη σου για 2-3 συνεχόμενες εφαρμογές.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.Σου εύχομαι χρόνια πνευματικής ευημερίας.
      Όσο αφορά το πανεπιστήμιο που γράφεις,σε κάποια κείμενα μου απευθύνομαι και προς τα εκεί.
      Για το πόσες φορές θα κάνεις την εφαρμογή εξαρτάτε: Α) Αν τα μελίσσια έχουν γόνο. Β)Το πόσο έχει προχωρήσει η βαρρόα και άλλες λεπτομέρειες. Αλλά το καλύτερο είναι να μου τηλεφωνήσεις στο:6979876422 για περισσότερες λεπτομέρειες.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα.Σου εύχομαι χρόνια πνευματικής ευημερίας.
      Όσο αφορά το πανεπιστήμιο που γράφεις,σε κάποια κείμενα μου απευθύνομαι και προς τα εκεί.
      Για το πόσες φορές θα κάνεις την εφαρμογή εξαρτάτε: Α) Αν τα μελίσσια έχουν γόνο. Β)Το πόσο έχει προχωρήσει η βαρρόα και άλλες λεπτομέρειες. Αλλά το καλύτερο είναι να μου τηλεφωνήσεις στο:6979876422 για περισσότερες λεπτομέρειες.

      Διαγραφή